Stuk in de trein

Het was een oude trein van De Deutsche Bundesbahn. De coupe was benauwd en druk. Van de zes plaatsen waren er vijf bezet. Op de zesde stond een grote rode koffer. Het was een gemêleerd gezelschap. In de hoek zat een wat oudere vrouw gekleed in paarsblauwe rok met daarboven een paarse blouse. Naast haar een jongen van een jaar of dertien met een IPod op het hoofd die ondertussen met een Nintendo spelletje aan het spelen was.

Schuin tegenover hem zat een meisje met blond lang haar, blauwe ogen en een mooi gezicht. Onopgemaakt. Ze droeg een lange zwarte jas en was een boek aan het lezen. Hij probeerde te kijken wat voor boek het was, ‘Huis Clos’ van Sartre. Zijn lievelingsboek. Waar in het boek zou ze zijn?

Hij keek haar nog eens iets nauwkeuriger aan. Hij zag dat ze een kuiltje had in haar linkerwang. Hij vroeg zich nu ook af, wie ze was, wat deed ze? Ging ze nog naar school of werkte ze al. Hij zat opeens boordevol vragen.
Ze keek over haar boek heen in zijn richting. Had ze hem zien kijken? Hij durfde nauwelijks terug te kijken maar probeerde toch een glimlach te produceren. Ze was al weer verzonken in haar boek. Hij kon haar echter niet meer loslaten.

Hij keek nog eens en besloot toen dat ze een studente was. Ze studeerde Frans aan de UVA. Ze was 21 jaar en kwam oorspronkelijk uit Harderwijk.

Hij was zo in gedachten verzonken geraakt dat hij niet had op[gemerkt dat de trein vaart minderde en het perron binnenreed. Van de vijf mensen in de coupe stonden er drie op. De deur werd open geschoven en plotseling was hij alleen met haar. De koffer bleek aan haar te behoren want toen iedereen vertrokken was nam zij de koffer. Ze deed de koffer open en pakte een klein pakje Appelsientje uit de koffer samen met een Kitkat.

‘Hallo, wil jij misschien ook een stuk?’

Hij keek op en keek recht in haar gezicht. ‘Bood ze hem nu werkelijk een stuk Kitkat aan?”

‘Wil je ook een stuk? Ze dacht waarschijnlijk dat hij haar vraag niet had gehoord’.

Nou moest hij toch wel wat zeggen maar wat?

Het meisje keek hem diep in de ogen en zei, ‘Wil je een stukje’? ‘Graag’, Zij gaf hem een stuk waarbij haar handen even de hare raakten.
Hij at zijn stuk van de Kitkat. Het meisje was ondertussen in haar tas aan het rommelen. Ze nam een papieren zakdoekje en veegde haar mond af. Ze pakte haar boek en ging verder met lezen.
Hij keek even voor zich uit. Net toen hij had besloten om naar het toilet te gaan minderde de trein vaart. Ze reden het station van Ede binnen.
Hier moest hij zijn. Hij keek nog eens naar haar en deed toen de deur van het compartiment open en liep de nauwe gang in naar de uitgang.

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!