Kranten, geld en een reis naar Arnhem

Deze dag is voor mij begonnen om acht uur, gewassen aangekleed en op weg. Om negen uur was ik bij het gemeentehuis. Er was veel uit te leggen maar uiteindelijk kreeg ik gedaan dat ik toch gebeld zou worden.

Kranten

Onderweg naar huis een puddingbroodje gekocht. Dit thuis met koffie erbij opgegeten. Ik hoorde de krant die door de brievenbus geduwd werd. Ik was net te laat om de krantenvrouw naar binnen te vragen. De krantenvrouw oftewel mijn zus. Bijna elke dag brengt mijn zus bij mij de Volkskrant meestal met nog een andere krant AD of Trouw. Vandaag was geen uitzondering, de Trouw was dit keer de tweede krant.Kranten gelezen. De telefoon ging. Ik moest voor half een het geld komen halen opgehaald en naar de andere kant van het plein weer weggebracht.

Naar Arnhem

Het was tien voor half een toen ik in de bus zat naar Arnhem. In de bus kwam ik er achter dat ik een afwijking aan het ontwikkelen ben. Welke? Overal waar ik loop, sta of zit denk ik er over na hoe ik dat wat ik zie zou moeten omschrijven op papier. Hoe beschrijf ik de auto’s en vrachtwagens die ik langs de bus zie komen.

De eerste stop was niet bij het busstation bij het centrum van Arnhem maar een paar haltes eerder. Ik had namelijk besloten om de volgorde waarin ik Arnhem zou aandoen te veranderen. Het eerste wat ik zou doen was het Spijkerkwartier bezoeken daarna zou ik pas de winkels ingaan en bij De Slegte en weer enkele delen van de volledige werken kopen.

Spijkerkwartier

Het is de bedoeling van de gemeente Arnhem om het Spijkerkwartier weer volledig onder controle te krijgen nadat het een erg onveilige plaats was geworden. Dit beleid van B en W wordt niet echt ondersteund door de mensen die in het kwartier hun werkplaats vinden. Bij het begin van de buurt staat al een bord met de volgende tekst,’ Hoge prijzen voor bordeelvergunningen. Zo maak je het spijkerkwartier niet leefbaarder!’. Momenteel staan er ook veel kamertjes leeg en is de buurt erg aan het achteruitgaan. De enkele dames die er nog wel zijn komen veelal uit Afrikaanse en Oost-Europese landen zij zitten bovendien in aftandse hokken.

Centrum Arnhem

Van het spijkerkwartier naar het centrum is het ongeveer tien minuten lopen. De meest eenvoudige manier is om bij de Schouwburg de weg over te steken waarna je als eerste winkel de Vroom en Dreesman tegenkomt. Deze winkel is in Arnhem vreselijk verouderd, onoverzichtelijk en alhoewel je wel met roltrappen naar beneden kan moet je met de trap om vanuit de kelder weer op de begaande grond uit te komen
Veel aparte winkels kent A eigenlijk niet. Het kent echter wel een Bijenkorf iets dat wij sinds tientallen jaren niet meer bezitten. Het leuke hier voor mij is de cd-afdeling.
Behalve ‘De Slegte’ is er verder geen winkel die mijn interesse kan wekken. In ‘De slegte’ heb ik vier boeken gekocht uit de serie ‘Volledige werken Louis Couperus’ en wel:

1. Majesteit
2. Over lichtende drempels
3. Schimmen van schoonheid
4. De verzoeking van de heilige Antonius

Met dit vierde boek is iets vreemds aan de hand er bestaat van de schrijver Flaubert een boek met dezelfde titel en ik ben er nu nog niet uit wat de connectie zo die er is tussen de beide boeken is behalve dan de titel.
Nu ik deze vier boeken bezit moet ik nog achttien titels uit de serie Volledige werken kopen om de serie volledig te krijgen. Tien van deze boeken kan ik gelukkig nog bij ‘De Slegte’ weghalen de overige acht moeten komen van tweedehands boekenwinkels.

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!