Paris -Berlin – Je veux de l’amour- Ellen ten Damme

Met een hoge verwachting ga ik voor het eerst dit jaar naar Orpheus. Mijn eerste voorstelling:Paris -Berlin met als ondertitel Je veux de l’amour door het multitalent Ellen ten Damme. Ik moet zeggen dat ze me niet teleurgesteld heeft.

Een voorstelling waarin ze voornamelijk Franse en Duitse liederen ten gehore brengt. Bekende nummers maar ook eigen werk en hertalingen. Het begint met een aantal Franse nummers. Bekend, maar niet gemakzuchtig uitgevoerd. Ze geeft elk nummer iets nieuws mee, wat elk lied toch weer uit tilt boven een ‘gewone’ uitvoering. Hoewel de focus ligt op de zang worden er hier en daar wel kleine theatrale elementen in het programma verwerkt.Zo zingt Ellen ons vanaf een loopband toe, gaat een klein gesprek met iemand in de zaal aan en gooit er hier en daar nog wat dans in. De zang blijft gelukkig echter de boventoon voeren.

Van hoogtepunt naar hoogtepunt

Ze beheerst het Frans even zo goed als het Duits en weet mooie vertolkingen te brengen van Non je ne regrette rien en het wonderschone Les feuilles mortes. Daarnaast zing ze in het Duits onder andere een nummer van Knef, Ich hab noch einen koffer in Berlin</em’ maar ook het onvergetelijke Lili Marleen met een door haar geschreven extra couplet. Het programma reeg zich van hoogtepunten aaneen.

Opvallend was ook de hertaling in het Frans van het nummer Hello van Adele. Ik herkende het nummer maar wist het niet meteen te plaatsen. Eigen werk was er ook in de vorm van Koningin van Frankrijk afkomstig van de cd, ‘Durf jij’ uit 2009, hier natuurlijk in het Frans vertaald.

Ellen is vijftig

Ellen ten Damme tussen de balonnen

 

 

 

 

Het einde van het programma kwam al veel te snel in zicht. Net toe ze zelf dacht er bijna een einde aan te breien werd ze door haar collega-muzikanten toegesproken. Ze blijkt jarig op 7 oktober, dit jaar is ze vijftig jaar geworden. Iets wat niet aan haar te zien is. Ballonnen werden vanachter de zaal naar het podium toegeworpen.

Hierna kon ze tussen de felicitaties door gerust afscheid van ons nemen met Gute Nacht Freunde.

Als je er nog niet geweest bent. Gaat dat zien!

Kijk voor de speelijst op ellentendamme.nl

Twee youtube filmpjes van het laatste stuk:

Ellen’s feestje (07-10-2017)

Ellen ten Damme viert haar 50e verjaardag in Orpheus Apeldoorn (7 oktober 2017)

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!