Tikkop

Kaft van de roman Tikkop door Adriaan van Dis

Een boek over liefde en vriendschap dat is Tikkop. Vriendschap tussen vrienden en liefde voor een land. De  liefde is echter niet meer wederzijds. Het Zuid-Afrika dat Mulder één van de twee hoofdpersonen in het boek leerde kennen keert zich van hem af.  De vriendschap tussen de twee hoofdpersonen kent ook de nodige strubbelingen.

Mulder heeft afstand gedaan van zijn verleden als anti-apartheidsactivist. Toch keert hij terug. Hij vindt daar enkel nog herinneringen en ziet dat het land dat hij zo lief had niet meer hetzelfde is. Het land is verworden, ‘Zuid-Afrika wordt steeds meer Afrika’ zoals in het boek wordt gezegd.

De Zuid-Afrikaanse Donald nodigt Mulder uit om bij hem in Zuid-Afrika op zoek te gaan naar de gebeurtenissen van vroeger. Mulder kiest er voor om niet bij Donald in huis te gaan wonen maar om boven aan een berg in een huurwoning te gaan zitten. Hij weet zich in die omgeving omgeven door blanken, de zwarte vissers zitten allemaal beneden in hun eigen dorp. De rassenscheiding is nog steeds niet opgeheven.

Zijn huis wordt vaak belaagd, deursloten zitten vaak dicht en er is nogal vaak wat kapot. Toch proberen zowel hij als Donald de vissers te helpen. Als er van alles misgaat in het dorp en Mulder zijn woning moet verlaten komt hij uiteindelijk Bij Donald in huis terecht.

De  jeugd uit het vissersdorp is veelal verslaafd aan ’tik’ een drug  die vrij makkelijk te verkrijgen lijkt. Hendrik is zo’n Tikkop. Een moeilijke jongen die altijd goed kon leren – Donald heeft zijn school betaald-  maar die nu al weer een tijdje aan de tik zit. Mulder en Donald proberen de jongen te helpen en dit lukt ook maar dan wel tijdelijk. Het lukt ze niet om de jongen uit de handen van de tik te houden.

Tikkop is een goed geschreven boek waarbij heel duidelijk wordt dat idealen niet altijd werkelijk worden. Het ontbreekt echter aan vaart in het boek , door de beschrijvingen en dialogen lijkt het boek vrij ‘langzaam’.

Het boek bestaat voor mij uit meerdere verhalen: er is het verhaal van Mulder en zijn verleden en er is het verhaal van het huidige Zuid-Afrika. Een land dat zou gaan gloriëren als de ‘Rainbow Nation’ maar dat door corruptie en onwetendheid aan het afglijden lijkt.

 

 

2 Reacties

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!