Spoelen maar

bediening wcNa zes jaar en ontelbare spoelingen verder, zowel op de wc als ook elders ben ik er achter gekomen dat er zoiets bestaat als een duospoelsysteem voor de wc.

Hoe ben ik er achter gekomen dat ook ik in het bezit van dit ingenieuze spoelsysteem? Om daar achter te komen had ik de afdeling Duurzaam nodig van de gemeente Apeldoorn, ook wel ‘de spaarlampjes’ genoemd. In de gids, ‘Gids voor gezond en geldbesparend wonen’ staat dat de meeste woningen dit tegenwoordig hebben. Toen ik dit aan mijn vrouw vertelde zei ze dat onze wc ook deze twee knoppen bezit.

Tot vandaag had ik die achterste knop gebruikt als doorspoelstop. Als ik daarop druk stopt het spoelen. Fout gedacht dus!

Toen ik hoorde wat wij voor wc blok hebben ben ik meteen naar de wc gelopen en heb daar het geval eens goed bekeken. Op het eerste gezicht is het een gewoon wit toiletblok goed passend bij de witte tegeltjes van de rest van de wc ruimte. Ik ging er eens goed voor zitten. Eerst de voorste spoelknop ingedrukt en daarna de achterste. Nu snap ik het!

Bij de grote boodschap kan je de voorste knop natuurlijk niet gebruiken. De hoeveelheid kracht van het water is lang niet sterk genoeg om de poep goed weg te spoelen. Daarvoor heb je de achterste knop nodig. Deze zorgt er voor dat er meer water door de wc gespoeld wordt. Je voorkomt daardoor dat je poep blijft ‘hangen’ en niet doorgespoeld wordt.

Nu ik er over nadenk, wat je er niet mee voorkomt is strepen. Heb je daarvoor nog meer water nodig?

2 Reacties

  1. Beste Stef, hoe belachelijk het ook lijkt ik had me dat nooit gerealiseerd.

  2. Bij de grote boodschap kan je de voorste knop natuurlijk niet gebruiken. De hoeveelheid kracht van het water is lang niet sterk genoeg om de poep goed weg te spoelen. Daarvoor heb je de achterste knop nodig””

    Hier kom je toch al achter als je een jaar of 6 bent??

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!