PAAZ recensie

Paaz is het eerste boek van Myrthe van de Meer en gaat over Emma, een jonge vrouw die alles lijkt te hebben maar nu toch terecht gekomen is op een psychiatrische afdeling. Het boek verhaalt over haar tijd op de afdeling. De ochtenden, middagen en avonden. De gesprekken met de verpleegkundigen, psychologen en psychiaters. Ze weet zelf niet waarom ze op de afdeling terecht is gekomen. In de gesprekken die ze heeft met de verpleging blijkt niet veel inzicht in haar eigen ziekte. Zij ziet het als vrij normaal dat ze eigenlijk dood wil, ‘dat wil toch iedereen?’

roman Paaz

Anekdotes

Wat we te lezen krijgen in het boek van 352 pagina’s is een reeks van anekdotes over hoe zij de tijd op de afdeling beleeft. We lezen over de moeilijke verhouding die ze heeft met haar behandelaars. Het duurt lang, erg lang voordat ze ook maar iets van zelfinzicht krijgt over haar ziekte. Ze heeft problemen met slapen, krijgt allerlei medicijnen maar die lijken niet aan te slaan.

Bewust zo geschreven of niet? Er zit weinig ontwikkeling in het verhaal en de hoofdpersoon blijft voor mij een eendimensionaal persoon waarbij ik niet daadwerkelijk een totaal beeld kan vormen. Het verhaal blijft hangen in een redelijke beschrijving van een psychiatrische afdeling.

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!