Mijn leven met Elvis

Before Elvis there was nothing, John Lennon

Een eerste verkenning.

Het begon in 1987 op de Mavo. Een klasgenoot was gek van een artiest genaamd Elvis Presley. Ik vond dat wel interessant dat iemand zo wild over een zanger kon zijn. Op dat moment hadden we thuis een lp van Elvis in huis ‘Elvis sings songs from his movies – plus two recent hits’. Misschien achteraf gezien niet de beste introductie in de wereld die Elvis heet maar het luisteren van deze plaat bleek genoeg om mijn interesse aan te wakkeren.

Elvis Golden Records

Of ik de plaat kreeg of dat ik de plaat zelf gekocht heb weet ik niet meer zeker. Wat ik wel zeker dat het de eerste plaat was die ik zelf uitgezocht heb. Ik had nu twee platen. Met die tweede plaat was de spreekwoordelijke beer los. De energie die sprak uit de muziek en die stem. Het was genoeg om van mij een verwoed fan te maken. Na die ene lp kwam er al snel een tweede, een derde en voor ik het wist had ik een hele verzameling.

Elpees, video en heel veel tijdschriften

Alhoewel het begon met het verzamelen en beluisteren van Elpees werd dat natuurlijk al gauw uitgebreid met artikelen en afbeeldingen uit alle tijdschriften die ik maar kon krijgen. Het jaar 1987 hielp daarbij in grote mate, omdat Elvis dat jaar tien jaar dood was er een overdaad aan Elvis nieuws. Zeker rond augustus kon je vrijwel geen blad of tv programma bekijken zonder dat er we ergens een verwijzing naar Elvis te vinden was. Op de Duitse zenders kwam bijna elke week een -nagesynchroniseerde – film van Elvis. De videorecorder nam alles netjes voor mij op. Ik keek alles ’tig keer.

Nog meer verzamelen

Door de jaren heen ben ik blijven luisteren naar Elvis en ben ik blijven verzamelen. Er kwam in de jaren na ’87 steeds weer – voor mij- nieuwe muziek uit. Ook bleek dat een heleboel van de mensen in Elvis naaste omgeving vrij interessante dingen te vertellen hadden die ze vervolgens opschreven in boeken die ik daarop natuurlijk weer moest kopen.

Graceland

In maart 2007 belde een vriend op of ik zin had om met hem en zijn vrouw naar Memphis te gaan. Eerst dacht ik dat hij een grap maakte maar hij bleek serieus. En zo stond ik later dat jaar op het vliegveld van Amsterdam op weg naar de stad van Elvis in het zuiden van de Verenigde Staten.

Niet alleen de muziek

Het leuke aan Elvis is dat er zoveel verschillende kanten aan hem zitten. Het is soms net of hij uit verschillende mensen bestaat . Er is de jonge Elvis, een film Elvis en een jaren 70 Elvis.

Vorming

Toen ik fan werd van Elvis was ik zestien. Een leeftijd waarop ik mij nog volop moest ontwikkelen. Als je zestien bent zoek je een rolmodel. Ik ook Onbewust probeerde ik dingen van Elvis over te nemen. Probleem was dat ik geen Elvis was en ben.

Zo probeerde ik de versiertrucs uit de films van Elvis toe te passen in mijn leven. Waar het Elvis makkelijk afgaat lukte het mij van geen kanten. Sterker nog , ik durfde geen meisje aan te spreken.

Toch dacht ik een tijdje dat zoals Elvis het deed de manier was om het leven door te komen. Gelukkig weet ik nu beter.

Nu ben ik 49 en ik ben al heel lang met Elvis bezig. Het is echt een leven met Elvis. Langer dan mensen in mijn directe omgeving die ik daadwerkelijk ken.

Elke keer een andere Elvis

Nog steeds ontdek ik een nieuwe kant van Elvis en van de muziek die hij maakt. Hij heeft in zoveel genres gezongen. Het gaat van Rock en Roll naar blues en folk en alle andere soorten muziek daartussen in. Er is steeds weer een andere Elvis om te ontdekken en te beluisteren. Voor elke gemoedstoestand is wel een bijpassende Elvis.

Wordt vervolgd …

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!