Ik ontdekte Elvis Presley

Elvis sings hits
from his movies

Rond mijn zestiende maakte ik kennis met Elvis Presley. Een jongen in mijn klas vond Elvis geweldig en wist zijn enthousiasme op mij over te brengen. Ik keek in mijn ouders platencollectie en ja, daar zat één Elvis lp in en wel: ‘Elvis sings hits from his movies’. De elpee bevat veel liedjes uit films zoals de titel al verraadt. Hoewel het naar ik nu weet niet zijn allerbeste werk is was ik meteen verkocht.

Geloof

Ik geloofde wat hij zong. Ik voelde het verdriet, de pijn van het verlies van een verloren liefde maar ook blijdschap en geluk. Als hij zong over te blauwe luchten en hoe moeilijk dat is nu zijn grote liefde verdwenen is dan zag ik die lucht voor me. Wat natuurlijk wel hielp is dat ik zestien was en ik zelf om de haverklap verliefd was en nog vaker een blauwtje liep.

Elvis Golden Records

Elvis golden records
Mijn eerste lp van Elvis die ik rond ’87 kocht.

Mijn liefde voor Elvis is definitief geworden met het kopen van mijn eerste elpee. Uit de platenbakken van de Free record shop had ik ‘Elvis Golden Records’ gehaald. Vol verwachting zette ik kant een op en hoorde voor het eerst ‘Hound Dog’ via mijn Philips platenspelertje de kamer inkomen.

You ain’t nothin’ but a hound dog
Cryin’ all the time
You ain’t nothin’ but a hound dog
Cryin’ all the time
Well, you ain’t never caught a rabbit and you ain’t no friend of mine

Op dat moment wist ik niet helemaal wat het was, een ‘Hound Dog’. Wat ik wel wist is dat ik de goede keus had gedaan door een Elvis elpee te kopen. Elk nummer dat ik daarna van de grote zwarte schijf hoorde, van het tweede nummer ‘Loving You’ tot het laatste nummer op kant twee, ‘I want You, I need You, I love You’ was (en is) raak.

Later leerde ik ook de jaren zestig Elvis kennen met het geweldige ‘It’s Now or Never’ maar ook de films en de filmliedjes, de een beter dan de andere. De muziek van de jaren zeventig kwam nog weer wat later want deze was op vreemde wijze niet te koop. Op een beurs kocht ik mijn eerste tweedehands zeventiger jaren elpees met Japanse opdruk.

Alles willen hebben

Vanaf dat moment ging al mijn zakgeld op aan Elvis dingen. Er was op dat moment geen andere artiest meer voor mij. LP’s, videobanden, posters, boekjes kortom alles wilde ik hebben. Zo ben ik ook in 1987 lid geworden van de fanclub waar ik nog steeds lid van ben.

Door te luisteren naar Elvis kwam ik in contact met allerlei soorten muziek het ging van Country naar Gospel en Blues. Ik maakte kennis met de originele artiesten van de vele Elvis covers en ontwikkelde zo een uitgebreide muzieksmaak. En alhoewel ik nu meer artiesten draai dan alleen Elvis blijft hij toch nummer 1 voor mij.

2 Reacties

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!