Hoge Veluwe Sint Hubertus

Foto van het huis Sint HubertusVermoeiend maar de moeite waard, een bezoek aan het Kröller-Muller museum en het jachthuis Sint Hubertus. Eerst een fietstocht van tien kilometer dwars over de Veluwe. Heuvel op, heuvel af. Prijs veertien Euro voor een combikaart. Dan ben je er echter nog niet. Eerst vier kilometer door het park heen om bij het slot terecht te komen. Je kunt overigens heel wat fietsen in het park. Het is er 6000 hectare.
Het erge van zo’n groot park is dat je niet alles kunt doen, je moet keuzes maken. Iets waar ik niet goed in ben omdat ik wel alles wil doen.

Het jachthuis Sint Hubertus gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw is ontworpen door H.P. Berlage en kan beschouwd worden als ‘gesamtkunstwerk’ alles wat in het huis staat is gemaakt door kunstenaars. Alles wat niet roerend is komt van Berlage zelf de overige beelden en schilderingen komen van andere kunstenaars onder andere Bart van der Leck. Nadat Berlage een jaar voor de voleinding verdween heeft Henry van de Velde het huis afgemaakt. Het slot is genoemd naar de legende over de jager Hubertus die met zijn jagen de natuur volledig in de war bracht. Nadat hij een hert had gezien dat hem gebood zich te bekeren hij dit daarop deed en op te houden met jagen kwam de natuur weer tot rust omdat hij niet meer jaagde. De legende is uitgebeeld in de ramen boven de entree van het slot. Het huis is geheel uit speciaal geglazuurde bakstenen opgetrokken en heeft echter geen woonfunctie maar hoe raar ook slechts een ontvangstfunctie.
Het huis is symmetrisch gebouwd dat wil zeggen de kamer aan ene kant van het huis heeft een tegenhanger aan de andere kant. Gewoonlijk zijn er echter maar drie kamers te bezichtigen buiten de hal om. Het gaat dan om de ontvangsthal, de rookkamer van de heren en de theekamer van mevrouw Kröller.

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!