Het uitverkoren volk

Kaft van Het Jodendom door EpsteinHet is me dan eindelijk gelukt om het boek, ‘Het Jodendom’ van Isidore Epstein uit te lezen. Niet een makkelijke taak, het was flink worstelen door de Hebreeuwse benamingen en andersoortige ‘vreemde’ woorden. Ik wilde graag een boek lezen waardoor ik meer zou gaan begrijpen van het Joodse geloof. Dat is maar deels gelukt. Het boek geeft een beeld van de ontwikkeling van de Joodse godsdienst in historisch perspectief. Allerlei richtingen worden uitgelegd. Helaas komt de verbinding tussen het nu en toen er mijn inziens een beetje bekaaid vanaf met een pagina of vijf.

Waar ik wel heel veel moeite mee heb is het begrip, ‘uitverkoren volk’ nee, laat ik het goed zeggen de interpretatie die eraan gegeven wordt. Natuurlijk is het logisch om je eigen geloof voorop te stellen maar de wijze het Jodendom hiermee omgaat is ‘lastig’ en irritant. Het boek doet voorkomen alsof het Joodse geloof en daarmee de het Jodendom het enig ware is. ‘De anderen dwalen’.

Het is lastig om precies te benoemen waar ik me zo aan erger. Ik kom daar later nog op terug.

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!