Erfgoeddag in Voorburg

Zaterdag was ik in Voorburg op bezoek bij mijn grote vriend. Laat het die dag nou net Erfgoeddag zijn. Een goede reden voor ons om langs de verschillende bezienswaardigheden te gaan.

Onze eerste stop was ‘Houtzaagmolen De Salamander‘. Ik had me voorgenomen op een filmpje op te nemen wat natuurlijk niet echt lukte. Wel hebben we een aanzet gedaan.

“Houtzaagmolen De Salamander’

Ons gestuntel werd opgemerkt. Een van de vrijwilligers van de molen kwam vol enthousiasme naar ons toe om uit te leggen wat wij zagen. De molen heeft tot in de jaren vijftig gewerkt. Na deze jaren bleek de concurrentie te groot en werd de molen verlaten en rotte weg. De molen is vervolgens eind vorige eeuw verplaatst en op de huidige plaats neergezet. Driekwart van de originele molen is vervangen. Niet echt origineel dus maar erg leuk om te zien . Je krijgt een goed beeld van de molen.

Museum Swaensteyn

Onze tweede stop, Museum Swaensteyn. Een museum met een drietal aandachtsgebieden, Schilderijen van het omliggende gebied, het Forum Hadriani en als derde Prinses Marianne. Hoe deze drie onderwerpen samenhangen met de plaatsen Leidschendam en Voorburg wordt je al snel duidelijk als je het museum ingaat.

De schilderijen hebben zoals gezegd als thema het omliggende gebied en om precies te zijn het gebied van de beide plaatsen. Het leuke daarbij is dat er ook gebouwen op de schilderijen staan die ook nu nog gewoon te bewonderen zijn. Leuk is dan ook om na afloop te kijken hoe deze plekken er nu uit zien. Wij hebben gekeken naar ‘In de wereldt is veel gevaer’. Een huis wat ook in het museum als schilderij is te bekijken.

In Voorburg lag ‘Forum Hadriani’. Dit was de meest noordelijke stad van het Romeinse rijk en gelegen op het gebied van het huidige Voorburg. De stad is genoemd naar keizer Hadrianus. Door zijn economische betekenis werd Forum Hadriani een belangrijke lokale stad. In het museum wordt het verhaal van de Romeinse aanwezigheid verteld.

Prinses Marianne

In het museum is ook plaats ingeruimd voor Prinses Marianne, de dochter van koning Willem I die na een mislukt huwelijk met haar neef Albrecht van Pruisen zich vestigde in Voorburg. Ze kreeg een verhouding met haar Koetsier later secretaris Johannus van Rossum. Ze heeft veel betekend voor Voorburg.

Kortom veel te bekijken in een niet al te groot museum!

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!