Oud Eik en Duinen begraafplaats van Louis Couperus

Dit weekend ben ik naar Den Haag geweest op bezoek bij een vriend en vriendin. Zaterdagmiddag ben ik om vier uur vertrokken, het heeft ruim twee uur geduurd voordat ik op het Haagse station aankwam er was weer een vertraging bij de NS?] Ik was er dus nog niet! Nu kon ik vervolgens het juiste adres niet vinden en wie ik het ook vroeg niemand had van de straat gehoord dus ik werd langzamerhand moedeloos totdat uiteindelijk iemand mij de juiste weg kon wijzen. Ik werd hartelijk ontvangen en we hebben bijgepraat over de verkering het werk internet en meer. Het was aanvankelijk de bedoeling om uit te gaan dit is er echter niet van gekomen, geen zin en teveel om te bepraten. Om een uur gaan slapen.

Speurtocht naar Louis

De volgende dag zijn we op zoek gegaan naar Louis Couperus, een schrijver uit begin van de vorige eeuw die onder andere ‘ Stille Kracht’ heeft geschreven en die afkomstig is uit Den Haag. We zijn begonnen bij het naar hem genoemde museum, nou ja museum zaaltje met als thema Couperus en de beeldende kunst. Enkele mooie schilderijen daarna naar de Groot hertoginnelaan alwaar we foto’s gemaakt hebben van het beeld van Eline Vere een romanpersonage uit het gelijknamige boek van C.

Naar het graf van Couperus

We waren er echter nog niet want nu was het tijd om het graf van de grote schrijver te bezoeken. Hij ligt begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen.Bij de administratie van de begraafplaats is het mogelijk een routebeschrijving te krijgen naar de verschillende graven van bekende Hagenaars. Ik heb ook zo’n kaart gehaald. Binnen werd mij de weg naar het graf van Couperus uitgelegd.

Te enhousiast

Nadat ik even verder op het kaartje keek werd ik steeds enthousiaster er lagen een heleboel dooien waarna ik benieuwd was! Ik was zo blij dat mijn vriend het nodig achtte mij erop te wijzen dat het hier wel een begraafplaats betrof en het hier niet ‘De Efteling’ was. Het graf van Louis was snel gevonden en eerlijk gezegd het viel tegen, een pilaar met zijn naam en die van zijn vrouw die op dezelfde plaats begraven was dat was alles. Toch een foto gemaakt van mij bij het graf.

Andere bekende graven

Helaas er kwamen nog meer teleurstellingen. Het graf van Ferdinand Bordewijk de schrijver van ‘Bint’ en ‘Karakter ‘het graf was helemaal omzoomd met een stel onzalige coniferen waardoor het graf aan het zicht ontrokken werd, schandalig! Niet om blij van te worden. Het graf van Menno ter Braak medeoprichter van ‘Forum’ ( hij pleegde zelfmoord in 1940 bij de inval van de Duitsers) lag er daarentegen wel weer mooi bij dit had echter als reden dat er nog niet te lang geleden iemand bij het graf was bijgeplaatst ( het jaartal is mij ontschoten).

Het laatste graf waar we zijn gaan kijken was het graf van de cabaretier Pisuisse. Hier is iets raars aan de hand, zijn tweede vrouw ligt bij hem in z’n graf terwijl zijn derde vrouw genoegen moet nemen met een plaats naast hem. Hierna zijn we maar gegaan het werd donker en het was moeilijk zoeken naar de andere bekenden. We komen terug van de zomer dan neem ik bloemen voor ze mee.

Kerstboom

Als laatste verhaal de kerstboomhaakjes. Ik heb gisteravond de kerstboom neergezet en elk jaar gebeurd het weer ik heb opnieuw meer ballen dan haken dus liggen er nu weer vier ballen te wachten op een haakje, ergerlijk.

Ps: Ik heb vanavond vernomen dat mijn internetboek wordt opgenomen in de lijst van links naar Nederlandstalige literatuur van uitgeverij Contact. Leuk om te horen. Het wordt nog wel wat met mij.

3 maart 2019: Op verzoek van mijn vrienden bij Monuta ook nog even een linkje naar hun pagina over deze mooie begraafplaats:

https://www.monuta.nl/vestiging/begraafplaats-oudeikenduinen/.

Wat vind je van dit verhaal? Laat het me weten!